Intersolar Europe, Munchen 2015

Intersolar Europe vindt jaarlijks plaats in Messe, München. Het is 's werelds grootste beurs voor de zonne-industrie en haar partners. De tentoonstelling richt zich op zonne-energie, PV productietechnologieën, energie-opslag systemen en duurzame warmte. Sinds de oprichting is het uitgegroeid tot de belangrijkste industrie platform voor fabrikanten, leveranciers, distributeurs, service providers en partners van de zonne-industrie. Weijerseikhout wil, als duurzaam koploper, op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen en is daarom naar München gereisd om het met eigen ogen te zien.


Opslag zonne-energie
Dit jaar waren er veel ontwikkelingen te zien op het gebied van zonne-energie opslag. Zo was er onder andere de Tesla Power Wall (opslag accu) te zien bij omvormer fabrikant Solar Edge. Andere bedrijven als het Duitse SolarWatt introduceerde een complete oplossing voor residentiele zonne-energie opslag evenals LG Solar.

Het in huis opslaan van zonne-energie loopt in Nederland nog niet zo'n vaart in verband met de salderingsregeling (teruggeleverde energie in mindering brengen op de afgenomen energie van de leverancier). Het is echter wel iets om rekening mee te houden in de toekomst. Vandaar dat wij nu al oplossingen kunnen bieden die op de toekomst zijn voorbereid, bjivoorbeeld voor nul op de meter woningen die moeten blijven voldoen aan nul op de meter, ook als de saldering wegvalt.

Tesla

Zonnecellen aan twee zijden
Een andere mooie ontwikkeling kwam van Solarworld. Zij hebben zonnepanelen ontworpen met aan twee zijden zonnecellen, zodat ook aan de achterzijde licht opgevangen wordt. Tussen de cellen zit geen folie, dus het paneel is deels transparant.

Gekleurde zonnepanelen
In München bleek dat ze in Dubai fors inzetten op zonne-energie. Dit jaar kwamen ze op de markt met gekleurde zonnepanelen. Zo zijn de pv panelen van Kromatix onder andere verkrijgbaar in paars, groen en rood. Een andere innovatie zijn de gebogen zonnepanelen. Ze kunnen onder andere gebruikt worden voor bijvoorbeeld een carport.

Intersolar zonnepanelen

De volgende Intersolar Europe vindt wederom plaats in Messe, München van 22 tot en met 24 juni 2016.