Nederlandse lessen voor dakspecialisten van Weijerseikhout
Afgelopen maand zijn wij gestart met een interne Nederlandse taalcursus voor een aantal van onze dakspecialisten. Deze lessen dragen bij aan ons “samen sterk” principe. Elke vrijdag gaan zeven collega´s aan de slag met de Nederlandse taal. Docent Thomas van het ROC in Nijmegen verzorgt de lessen en helpt hen bij het ontwikkelen van hun taalvaardigheid. De cursisten volgen de opleiding zodat zij uiteindelijk door kunnen stromen in het opleidingstraject van Gaan in de Bouw: een vakspecialistische opleiding voor het dak. Hiervoor is beheersing van de Nederlandse taal een must!
De inhoud van de cursus
De cursus duurt vijftien weken, waarbij er iedere week een nieuw onderwerp wordt behandeld. Denk bijvoorbeeld aan woordenschat, werkwoordspelling en begrijpend lezen. Ook het Nederlands spreken wordt niet overgeslagen. Collega Gregory Chapman is een van de Nederlandse taalcursisten. Hij volgt vandaag zijn derde Nederlandse les: “Ik vind het erg leuk om de Nederlandse lessen te volgen. Het wordt elke keer weer een stukje makkelijker en ik merk dat ik meer begrijp”, vertelt Gregory.
Dat de cursisten les krijgen in een kleine groep is erg bevorderend voor het leerproces. Gregory: “Het is fijn dat we in een kleine groep les krijgen, dit zorgt ervoor dat de docent écht aandacht voor mij heeft.” Maar ook de manier van lesgeven werkt stimulerend: “We duiken niet alleen maar in de boeken maar leren ook veel aan de hand van spelletjes. Dit werkt voor mij veel beter. Toch zijn vanzelfsprekend de lessen niet altijd even eenvoudig”, vertelt Gregory verder. “Met name de grammatica vind ik lastig, het op de juiste manier opbouwen van een zin lukt me nog altijd niet. Gelukkig heb ik nog een aantal lessen te gaan..” grapt hij.
En in de praktijk?
Naast de Nederlandse lessen gaan de cursisten ook op de bouwplaats met de taal aan de slag. Zo wordt een cursist aan een taalbuddy van Weijerseikhout gekoppeld. Dit is een collega uit hetzelfde team die hen op de bouwplaats helpt met het verder ontwikkelen van hun taalvaardigheid. Gregory: “Het is leuk om in praktijk ook bewust met de taal bezig te zijn. Daardoor kan ik gelijk toepassen wat ik in de lessen geleerd heb. Zo kon ik voorheen alleen de naam van het gereedschap benoemen, nu lukt het me al om dit in een hele zin uit te spreken! Bovendien wordt het ook in de keet steeds gezelliger: “Ik begrijp mijn collega’s steeds beter, waardoor ik mee kan lachen en het nog leuker vind om naar mijn werk te gaan!”