Praat Nederlands met me!

Nederlandse les voor dakspecialisten bij Weijerseikhout

Wie wel eens heeft geprobeerd een andere taal onder de knie te krijgen via Duolingo, zal beamen dat het een leuke manier is om een taal te leren, maar niet altijd de meest effectieve. Na wekenlang lessen volgen weet je precies hoe je vijf appels moet bestellen in een bioscoop, maar niet hoe je de weg vraagt. Taallessen die niet alleen leuk zijn, maar vooral ook heel zinvol en direct bruikbaar: dat is het uitgangspunt van de nieuwe vorm van Nederlandse lessen die we bij Weijerseikhout geven aan collega’s. Het doel: dat iedereen bij Weijerseikhout prettig en veilig samen kan werken.

Goed, veilig én gezellig werken

Negen collega’s van Weijerseikhout volgen sinds januari Nederlandse les. Sommigen komen uit Duitsland en werken net over de grens, anderen komen van veel verder weg. Joyke Kruyt, HR-adviseur bij Weijerseikhout: “Het doel van deze lessen is tweeledig: aan de ene kant is het belangrijk dat onze anderstalige collega’s hun werk goed en veilig kunnen doen. Dat ze om verduidelijking kunnen vragen als ze iets niet begrijpen, dat ze snel kunnen reageren als het om veiligheid gaat. Aan de andere kant is er het sociale aspect: dezelfde taal spreken helpt met je fijn voelen op je werk, je thuis voelen. En dat niet alleen binnen Weijerseikhout, maar ook in Nederland. Zo hopen we ook deze collega’s lang aan ons te binden.”

Nederlands de Baas

De nieuwe cursusreeks is ontwikkeld in samenwerking met Nederlands de Baas. Paul van der Mee, manager participatie bij Nederlands de Baas, vertelt: “Wij willen iedereen met een taalachterstand een duurzame plek in de Nederlandse samenleving bieden. Dat doen we door te kijken naar de belemmeringen die iemand ervaart en die zo veel mogelijk proberen weg te nemen. Zo’n belemmering kan taal zijn, maar bijvoorbeeld ook werkcultuur. Je zou zeggen dat de Nederlandse werkcultuur minder verschilt van de Duitse werkcultuur dan bijvoorbeeld de Spaanse of Marokkaanse, maar ook de Duitse collega’s van Weijerseikhout ervaren soms uitdagingen. Om ook daarop in te spelen, hebben we een maatwerkcursus ontwikkeld.”

Maatwerk

Bij het ontwikkelen van de cursus gebruikten we zo veel mogelijk input en voorbeelden uit de praktijk. Joyke: “Als ze toch een tekst moeten lezen, waarom dan niet direct een tekst over veiligheid op het dak?”

Hilde Verkuijlen van Nederlands de Baas is een van de twee docenten die bij Weijerseikhout lesgeeft. Zij vertelt: “We hebben de cursus opgedeeld in drie modules: Taal op de werkvloer, Veiligheid en De toekomst. In de eerste module oefenen we met de dagelijkse taal en het begrijpen of geven van instructies. In de tweede module staat in elke les één onderdeel van veilig werken centraal. En in het derde deel komen onder andere een arbeidsvoorwaardengesprek en functioneringsgesprek aan bod. We maken zo veel mogelijk gebruik van materiaal van Weijerseikhout en halen input op uit de praktijk, bijvoorbeeld bij leidinggevenden.”

   

Nederlandse les: ook dat is samen sterk!

De ervaringen tot nu toe zijn heel positief. Gregory Chapman bijvoorbeeld, is 6 jaar geleden vanuit Wales naar Nederland gekomen en werkt als dakspecialist bij Weijerseikhout. Hij vertelt: “De lessen zijn leuk. De docenten doen echt hun best en passen de lessen aan, bijvoorbeeld als iets te makkelijk is. Het is ook fijn dat buiten de lessen om iedereen je wil helpen. Dat is echt Samen sterk!”

Gedeon Jansen werkt bij Weijerseikhout als junior werkvoorbereider. Hij komt uit Duitsland, waar hij nog steeds woont. Omdat hij op kantoor werkt, heeft hij weer andere behoeften dan de dakspecialisten als het gaat om de Nederlandse lessen. “Ik krijg elke twee weken algemene Nederlandse les. Zo kan ik in korte tijd snel Nederlands leren. Dat is heel mooi!”

Ook Hilde en Joyke zijn enthousiast. Hilde: “De deelnemers doen het heel goed. Ze komen steeds meer los, dat is ook leuk, en ze doen erg hun best.”

Joyke: “Onze collega’s die de lessen volgen zijn normaal gesproken de hele dag buiten en fysiek bezig. Nu zitten ze ineens op kantoor. Dat is best wennen. Daarom vind ik het extra knap hoe gemotiveerd ze zijn en hoe goed ze zich inzetten.”