Sociale innovatie: het dak op met Weijerseikhout

Vrijdag 11 september bezocht Gedeputeerde Peter Kerris (Werk en Wonen) dakspecialist Weijerseikhout. Met dakspecialist én specialist-in-opleiding ging hij het dak op. Op hoogte gingen ze de diepte in over het creëren van een leercultuur en het tekort aan talent voor de bouw. 

Sociale Innovatie

Weijerseikhout is één van 12 bedrijven die subsidie heeft ontvangen van Provincie Gelderland om werk te maken van sociale innovatie: (onder andere) het creëren van een leercultuur binnen de organisatie. Tijdens het werkbezoek werd Gedeputeerde Kerris meegenomen in de initiatieven die Weijerseikhout en partners hebben ontwikkeld op het gebied van kennis- en vaardighedenoverdracht ‘van ouwe rot aan nieuwe instroom’.

Uitdagingen

Ook was er aandacht voor de uitdagingen waarmee Weijerseikhout te maken heeft. Denk hierbij aan het vinden, opleiden en behouden van geschikte dakspecialisten op een nijpende arbeidsmarkt. Dit probleem bestaat niet alleen bij het bedrijf uit Groesbeek, maar speelt bij veel organisaties in de daken- en bouwbranche.

Praktijkgericht opleiden

Een grote belemmering is het beperkte opleidingsaanbod in de sector. Aangezien de opleiding tot dakdekker niet meer via het reguliere ROC-aanbod te volgen is, is er door de branchevereniging een nieuw initiatief opgezet: Gaan in de Bouw. De subsidie Sociale Innovatie zorgt ervoor dat er meer leerling dakspecialisten kunnen deelnemen aan deze praktijkopleiding. Lobke Eikholt, personeelscoach bij Weijerseikhout, legt uit: “Via Gaan in de Bouw worden maatwerk vakopleidingen aangeboden voor verschillende specialismes, waaronder dakdekken. We hopen dat in de toekomst nog meer bouworganisaties zich hierbij aansluiten!” 


Samenwerken met werkgevers

Weijerseikhout wil graag in gesprek met andere werkgevers en medewerkers in de bouw die nu door de personeelstekorten in de problemen komen. Samen sta je sterker en kan worden geïnvesteerd in opleiding en stages. Wanneer er gezamenlijk voldoende vraag kan worden gecreëerd, kan het gesprek worden gevoerd met de ROC’s om opleidingstrajecten vorm te geven gericht op bijvoorbeeld duurzaamheid of isolatie. Niet alleen interessant voor de wendbaarheid van werkgever en werknemer, maar ook in het realiseren van regionale en provinciale woon- en duurzaamheidsdoelstellingen.

Een campagne van de allerhoogste “klasse”

Een veelgehoord probleem in de bouwsector is het imago. Daarom is de dakvernieuwer vorige week gestart met een gloednieuwe campagne gericht op het aantrekken van dakspecialisten. Met de klasse-campagne hoopt het bedrijf te laten zien hoe “klasse” het werken op het dak is, en wat je kunt verwachten wanneer je voor een baan in de dakenbranche kiest. Lars, directeur van Weijerseikhout licht toe: “We hebben een deel van de subsidie ingezet voor de ontwikkeling van deze wervingscampagne. Hiermee hopen we jongeren, maar zeker ook ouderen, te enthousiasmeren voor ons prachtige vak.”